Vocaal Ensemble Duodektet

Ransdorp

Vocaal Ensemble Duodektet bestaat uit zestien zangers die elkaar kennen uit de rijke Amsterdamse korenwereld, en vanaf 1996 bij elkaar zijn gekomen om met gelijkgestemde zielen goede muziek te maken. Met hun bescheiden omvang zingt het ensemble intieme koorwerken in kleine en soms onverwachte locaties, maar met hun muzikale passie en vocale kwaliteit bestormt Duodektet ook de akoestiek van grote kathedralen met virtuoze veelstemmige werken. Het repertoire is daarom veelomvattend, van vroege Renaissance tot hedendaagse muziek.

Typerend voor deze breedte is dat Duodektet op het prestigieuze Florilège Vocal de Tours zowel de Prix Special Renaissance ontving als de tweede prijs in de categorie libre. Sinds 2010 staat het ensemble onder leiding van Christiaan Winter. Als cantor-organist van de Oude Kerk in Amsterdam heeft hij Duodektet onder andere laten excelleren in werken van zijn voorganger Jan Pieterszoon Sweelinck. Naast concerten in Amsterdam en daarbuiten gaat Duodektet samen met vocaal ensemble Tout Venant uit Haarlem om het jaar op tournee naar Engeland waar zij zingen in kathedralen (Peterborough, St.Albans, Ely, Exeter) en concerten geven in ‘stately homes’ als Burghley House en de Music Room in Chantry Court.

In Ransdorp zal een zomers en licht programma klinken.

Christiaan Winter ('s-Gravenhage 1967) studeerde aan de verschillende beroepsopleidingen voor muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kerkmuziek, orgel, koordirectie en beiaard. Hij was programmamaker bij de NCRV-radio en kerkmusicus van de Oude Kerk in Amsterdam. Momenteel is hij stadsbeiaardier van Alkmaar, docent aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool, voorzitter van Beiaardcentrum Nederland, dirigent van Vocale Ensembles Duodektet uit Amsterdam en Tout Venant uit Haarlem en werkt hij aan Vrije Universiteit Amsterdam aan een dissertatie over het werk van zijn voorganger in de Oude Kerk, de kerkmusicus en componist Willem Vogel.

Tags: Zuidroute, Ransdorp, 19 juni, kamerkoor