Stuifzand

Uitdam

Stuifzand – dichter Marten Janse met gitarist Jan Rooijmans, poëtische teksten getoonzet.

Laat mij de woorden, een gedicht uit de bundel “De witte spiegel” van Marten Janse. Jan Rooijmans reageerde op Facebook dat zijn vingers jeukten om daar –weer–  muziek bij te maken. En zo kwamen ze 35 jaar na datum opnieuw bij elkaar. Toen studenten, nu vaders met volwassen kinderen. Maar de magie is dezelfde: tekst + muziek = meer.

Marten Janse is dichter, hertaler van songteksten, taalvaardig coach, organisator bij de Haarlemse Dichtlijn en interviewer bij Meander Magazine. Hij heeft het afgelopen jaar zijn vierde bundel “Als doden zo stil” gepresenteerd in Sociëteit De Vereeniging te Haarlem. Met zijn poëzie treedt hij op bij de Haarlemse Dichtlijn, in café Eijlders te Amsterdam en op podia van Haarlem tot Heerhugowaard en Naaldwijk, Gent en Osnabrück. Hij wordt geroemd om zijn muzikale voordracht.

Jan Rooijmans is virtuoos en muzikaal ervaren. Hij speelt in Pancho’s Orchestra en bij gelegenheid in jazz combo’s en gelegenheidsformaties. Soms is dat improviseren, maar evenzo vaak maakt hij afspraken om de arrangementen net iets interessanter te maken. En dat betekent oefenen en repeteren.

Al in hun studententijd speelden ze samen. De Nederlandstalige band Ziroop haalde de voorrondes van de Grote Prijs van Nederland en is op vinyl bewaard gebleven met het nummer “Kaketoe van kleuren” op het album Netnummer 020. Als duo brengen ze akoestische muziek en poëzie in huiskamers, met uitstapjes naar optredens met een achtkoppige Nederlandstalige jazz-band. 

Stuifzand is de samenwerking tussen gitarist/componist Jan Rooijmans en Marten Janse. Samen brengen wij eigen teksten en hertalingen van bestaande nummers in het Nederlands. De stijl is te kenmerken als folk/Americana en als luisterlied.

Wij kennen elkaar uit onze studententijd in Amsterdam toen wij beiden deel uitmaakten van de Nederlandstalige band Ziroop.

Tags: Noordroute, Uitdam, 27 juni, luisterlied, americana