Vocaal Ensemble Duodektet

Vocaal Ensemble Duodektet bestaat uit zestien zangers die elkaar kennen uit de rijke Amsterdamse korenwereld, en vanaf 1996 bij elkaar zijn gekomen om met gelijkgestemde zielen goede muziek te maken. Met hun bescheiden omvang zingt het ensemble intieme koorwerken in kleine en soms onverwachte locaties, maar met hun muzikale passie en vocale kwaliteit bestormt Duodektet ook de akoestiek van grote kathedralen met virtuoze veelstemmige werken. Het repertoire is daarom veelomvattend, van vroege Renaissance tot hedendaagse muziek.

Typerend voor deze breedte is dat Duodektet op het prestigieuze Florilège Vocal de Tours zowel de Prix Special Renaissance ontving als de tweede prijs in de categorie libre. Sinds 2010 staat het ensemble onder leiding van Christiaan Winter. Als cantor-organist van de Oude Kerk in Amsterdam heeft hij Duodektet onder andere laten excelleren in werken van zijn voorganger Jan Pieterszoon Sweelinck. Naast concerten in Amsterdam en daarbuiten gaat Duodektet samen met vocaal ensemble Tout Venant uit Haarlem om het jaar op tournee naar Engeland waar zij zingen in kathedralen (Peterborough, St.Albans, Ely, Exeter) en concerten geven in ‘stately homes’ als Burghley House en de Music Room in Chantry Court.

In Zuiderwoude zal een zomers en licht programma klinken.

Christiaan Winter
Christiaan Winter (’s-Gravenhage, 1967) studeerde tussen 1985 en 1993 aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek en het Utrechts Conservatorium. Naast kerkmuziek studeerde hij daar orgel bij onder meer Kees de Wijs, Kees van Houten en Reitze Smits en koordirectie bij Reinier Wakelkamp en Krijn Koetsveld. In 2004 vervolgde hij zijn muzikale opleiding bij Bernard Winsemius en Henk Verhoef aan de Nederlandse Beiaardschool, alwaar hij in 2007 de graad van Master of Music behaalde.
Christiaan Winter is sinds 1996 kerkmusicus van de Oude Kerk in Amsterdam. Daarnaast is hij dirigent van het Vocaal Ensemble Duodektet en het Vocaal Kerkmuziek Ensemble, bestuurslid van de Interkerkelijke Stichting Opleiding Kerkmuziek en Beiaard Centrum Nederland. Sinds 2009 is Christiaan Winter stadsbeiaardier van Alkmaar.

Tags: Noordroute, Zuiderwoude, Koor, 24 juni